Tarım ve Orman Bakanı: Hayvancılık sektörüne son 21 yılda 312 milyar lira destek sağlandı
TARIM ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Hayvancılık sektörüne son 21 yılda 312 milyar lira destek verdik. 2024’te 19,1 milyar lira sağlayacağız. Uygun faizli krediler sayesinde yetiştiricilerimiz 114 milyar lira kullandı” Hayvancılık kredilerinde TARSİM ile hayvancılıkta 16 milyar lira zarar tazminatı ödedik.” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ulusal Süt Kurulu’nun düzenlediği ‘Üretimin Yüzyılı ve Üreticinin Yüzyılı Ulusal Süt Çalıştayı’ Antalya’da açıldı. Atölyeye; Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ulusal Süt Kurulu Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Can ve kesim temsilcileri katıldı. Çalıştayın açılışında konuşan Bakan İbrahim Yumaklı, dünyanın giderek küçük bir köye dönüştüğünü söyledi. Bakan Yumaklı konuşmasında, “Son 10 yılda 100 yıllık bir değişim yaşadık. Küresel iklim değişikliği, salgın hastalıklar, doğal afetler, savaşlar, göçler var. Hiçbir şey olmamış gibi devam edemeyiz. Yeniden gözden geçirmemiz lazım” dedi. ‘Yeni normal’ dediğimiz tüm davranışlarımızı, “Yeni normal, hayvan kesiminin girdi maliyetlerinden lojistik problemlerine, iş gücü arzından pazarlamaya kadar her düzeyi etkileyecek. Dünyanın bu süreçte yeni değişimlere gebe olduğunu ve bu durumun devam edeceğini çalıştay sırasında dikkate almamız gerekiyor” dedi.
‘SON 21 YILDA SEKTÖRE 312 MİLYAR LİRA DESTEK SAĞLADIK’
Hayvancılığın rekabet gücünü artırmak amacıyla son 21 yılda önemli destekler geliştirdiklerini belirten Bakan Yumaklı, “Bunu dört ayak üzerine oturttuk: Destekler, kırsal kalkınma hibeleri, Ar-Ge faaliyetleri ve mevzuat. Bu sayede son 21 yılda hayvancılık sektörüne 312 milyar lira destek sağladık. 2024’te 19,1 milyar lira destek sağlayacağız. Yetiştiricilerimiz, uygun faizli krediler sayesinde 114 milyar lira hayvancılık kredisi kullandı. Yetiştiricilerimizin finansman ihtiyaçları karşılanıyor. Hayvancılıkta TARSİM’le 16 milyar liralık zarar tazminatı ödedik” dedi.
’93 BİN PROJEYE 95 MİLYAR LİRA HİBE DESTEĞİ’
Tarımsal örgütlenmelere ilişkin konuşan Bakan Yumaklı, “Kırsal Kalkınma Yatırımları, Uzman Eller ve IPARD destekleri kapsamında 93 bin projeye 95 milyar lira hibe desteği sağladık. 2 bin 731 mera-mera düzenleyerek 20 milyon dönüm araziyi rehabilite ettik. Yetiştiricilerimizin ekonomik hayvancılık yapmasına yönelik ıslah projeleri.” Kaba yem ihtiyacını karşılama oranı yüzde 69’dan yüzde 92’ye çıktı. Tarım kuruluşlarının derecelendirilmesi konusunu gündeme getirdik. Bu konuya çok önem veriyoruz. Tarımsal örgütlerimizin çoğunluğunun görevlerini yerine getirecek kapasitede olmadığını söylemeliyim. ‘Birinci Derece’ olmaya hak kazanan kuruluşlar tarım kuruluşlarıdır. “Desteklerden daha fazla yararlanacaklar ve karar alma süreçlerine katkı sağlayacaklar” dedi.
‘BU SÜREÇTEN DOĞRU BİR ŞEKİLDE ÇIKMAK ZORUNDAYIZ’
Üretimin artırılması konusunda çalışmalar yaptıklarını belirten Bakan Yumaklı, “Bizim yapmak istediğimiz, 85 milyondan fazla vatandaşımızın, 52 milyondan fazla turistin ve tüm misafirlerimizin tarımsal üretimin yanı sıra hayvansal üretimdeki ihtiyaçlarını karşılamaktır. Markalı ürünlerimizle üretimi artırarak, ihracatı artırarak. Dünya artık farklı bir yöne doğru gelişiyor.” “Bu süreçten iyi çıkmamız lazım. 2050 yılında nüfusumuzun yaklaşık yüzde 25 artarak 105 milyonu aşacağını bilmemiz gerekiyor. Bunu dikkate alarak hayvancılık ve sütçülük politikalarımızı revize etmemiz gerekiyor. Yeni normal dikkate alınarak katliam yapılıyor” dedi.
‘HAYVANCILIK YOL HARİTAMIZI AÇIKLAYACAĞIZ’
Bakan Yumaklı, sektörle ilgili kararları sektör temsilcileriyle birlikte aldıklarını belirterek, “Son birkaç ayda devrim niteliğinde çalışmalar yaptık. Maalesef departman dahil ilgi istediğimiz düzeyde değil. Öncelikle” Sonuçta bakan olarak bunun sorumluluğunu üzerime alıyorum. Bu demek oluyor ki doğruyu söyleyemiyoruz. Beni bu bakanlıkla ilgili en çok ilgilendiren şey.” En çok acı veren şey saygı sorunudur. Biz kendi işimize saygı duymazsak başkalarının da işimize saygı duymasını nasıl bekleyebiliriz? Önümüzdeki günlerde 2028 yılına kadar hayvancılık yol haritamızı açıklayacağız. Gündeme aldığımız, uygulamaya başladığımız durumlar var. Bugün yaptıklarımızı yarın değiştirmeyelim diye çalışmalarımızı detaylandırdık. Üreticilerimiz, “Bölümümüzün katkılarıyla tüketicimizi koruyacak yol haritasını hazırladık. Hedefimiz olan verimliliği, kaliteyi, sürdürülebilirliği esas alan tescilli bir hayvancılık departmanını hep birlikte oluşturacağız” dedi.
‘ÇİĞ SÜTÜN AB KRİTERLERİNE UYGUN OLMASINI BEKLİYORUZ’
Sektörde markalaşmanın önemine vurgu yapan Bakan Yumaklı, “Çiğ sütte kalite ve hijyen, özellikle süt sektörümüzde verimliliğin ve kalitenin artırılması başlığı altında politikamızın ayrılmaz bir parçasıdır. Bu toplantı çiğ sütte kalite ve kalitenin arttırılması politikamızın ayrılmaz bir parçasıdır. Eylem başlıklarımızdan biri olan süt eylem planında buradan alınacak sonuçlarda bir eksiklik var.” “Varsa bunu politikamıza ekleyeceğiz ve 2028 yılına kadar bu planı uygulayacağız. Süt üretiminde sürdürülebilirliğin korunmasını ve piyasa istikrarının sağlanmasını, üreticilerimizin güçlendirilmesini, çiğ sütün AB’ye uyumlu hale getirilmesini bekliyoruz. Kriterler” dedi.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Ulusal Süt Kurulu Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Can, süt branşının ülke ekonomisine yön veren lokomotif bölümlerden biri olduğunu belirterek, çalıştayın daire adına olumlu sonuçlar üreteceğini belirtti.