Ekonomi

Milyonlarca memur ve emeklinin merakla beklediği toplantı sona erdi.

2024-2025 yıllarında memur ve emeklilerin mali ve sosyal haklarını belirleyecek olan 7. Dönem Kamu Sözleşmesi görüşmeleri başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ilk toplantı 3 saat 15 dakika sürdü.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, müzakerelerin ve sürecin hayırlı olmasını diledi.

BAKAN IŞIKHAN’DAN İLK DEĞERLENDİRME

Işıkhan dedi ki:

“Bildiğiniz gibi 2019 yılında başlayan COVID-19 salgını tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de ekonomik ve sosyal yönden olumsuz etkilemiştir. Mesai saatlerinde esneklik sağlayarak kamu görevlilerinin uzaktan çalışmasına olanak sağladık. Salgın döneminde kısa çalışma ödeneği ile çalışanlarımıza ekonomik olarak destek olduk.Kısa çalışma imkanından mahrum bırakılan kardeşlerimiz gibi kamu çalışanlarının özverili çalışmaları ile yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızı güvenli bir şekilde ülkemize getirmek. salgın döneminde tedavi altına alınması, ambulans uçaklarla tek kişilik odalarda tedavi edilerek ülkelerine ve vatanlarına götürülmesi Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşlarına verdiği gücü, etkinliği ve değeri göstermektedir.Sağlığımızın ve sağlığımızın ne kadar güçlü olduğunu test etme fırsatı bulduk. Sosyal güvenlik altyapısı, kriz olarak nitelendirilen salgın sırasında ve sonrasında oldu.”

Vedat Işıkhan, Kovid-19 salgınının ortadan kalkmasının ardından Türkiye’nin Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerle sarsıldığını hatırlatarak, devletin 11 ildeki 4 şubesinden de anında harekete geçerek, yıkılan ve yıkılan tüm altyapı ve üstyapının yeniden inşası için harekete geçtiğini hatırlattı. deprem nedeniyle hasar görmüş, depreme dayanıklı ve uygun koşullarda. geçtiğini söyledi.

Kısa sürede toparlanma ve normalleşme sürecinde uyumu yakaladıklarını kaydeden Işıkhan, “Ancak bunu kamu çalışanlarımızla, devletin vatandaşına hizmet eden sizler gibi kardeşlerimizle başardık.” dedi.

“KAMU GÖREVLİLERİNE ALINAN BÜTÇE PAYINI ARTIRDIK”

Ülkenin kalkınmasında ve büyümesinde kamu emekçisi ve kamu emekçisi sisteminin rolünün son derece değerli olduğunu vurgulayan Işıkhan, eğitim, sağlık, adalet, güvenlik, din hizmetleri ve diğer kamusal alanlarda kamu çalışanı sayılarını artırdıklarını ifade etti. .

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, kamu çalışanlarını enflasyon karşısında ezmediklerine dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Hep birlikte yönetim anlayışıyla daha fazla kamu çalışanının karar sistemlerine dahil olmasını sağladık. 2002’de hükümetlerimizin göreve geldiği dönemde 2,5 milyon olan kamu personel sayımız bugün 5 milyonun üzerine çıktı. “Kamu personelimizi geliştirmeyi hedefledik. İktidara geldiğimiz günden bu yana milli gelirdeki artışla birlikte bütçeden kamu görevlilerine ayırdığımız payı artırdık. Toplam işçi giderlerinin bütçedeki payı 2002’de yüzde 18 iken bugün bu oran yüzde 27’yi geçti.”

“SENDİKALARIMIZI SOSYAL ORTAK OLARAK GÖRÜYORUZ”

En düşük memur maaşına yapılan zama da değinen Bakan Işıkhan, “Son dönemde kamu çalışanlarımızın maaş ve fiyatlarında toplu sözleşmede öngörülen aylık katsayı artışı ve enflasyon farkı ile yüzde 17,55’lik artışa ek olarak, refah payında da 8 bin 77 lira net artış gerçekleştirdik. “Memurların asgari ücretini Temmuz’da yüzde 86, 2023’te kümülatif olarak yüzde 141 artırdık. Böylece işçi kesimini enflasyona boğmadığımız için refah artışından önemli bir pay vermiş olduk.”ifadesini kullandı.

Işıkhan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde geleceğin güçlü ve müreffeh Türkiye’sini kamu görevlileriyle inşa edeceklerini ifade etti. “Çağımızın çağdaş insan kaynakları yönetimlerini kamu işçi sistemimizde uygulamak ve ileri demokrasilerin katılımcı yönetim anlayışının vazgeçilmez unsuru olan sosyal diyalog sistemlerini işletmek bizim için çok önemli.”görüşünü paylaştı.

Işıkhan, sendikaları sosyal ortak olarak değil, sosyal ortak olarak gördüklerini belirtti. “Ülkemizi büyütmek, refahını artırmak için sizlerle birlikte çalışıyoruz. Bu anlamda en değerli kamu görevlileri sendika ve konfederasyonları ile yürüteceğimiz 7. Dönem Kamu Görevlileri Toplu Sözleşmemizi sonuçlandırmayı hedefliyoruz. çalışma hayatımızın aktörleri, tarafları optimum düzeye getirecek bir biçimde.”sözlerini söyledi.

ÖNCE HİZMET DÜZENLEMELERİ GÖRÜŞÜLECEK

Memur-Sen, Ağustos ayı boyunca devam edecek müzakerelerde memur ve emekli memurları yetkili konfederasyon olarak temsil edecek.

Görüşmeler kapsamında öncelikle hizmet kollarının talepleri görüşülecek. Burada tarafların anlaşmasının ardından genel olarak memurlar ve emekli memurlara ilişkin talepler görüşülecek.

MEMURU-SEN 3 AYLIK ARTIŞ İSTEDİ

Geçtiğimiz hafta 7’nci Dönem Kamu Toplu İş Sözleşmesi taleplerini açıklayan Memur-Sen, üçer aylık dönemlerin prestijiyle 2024 yılı için ilk çeyrekte yüzde 35, ikinci çeyrekte yüzde 10, üçüncü çeyrekte yüzde 15, dördüncü çeyrekte yüzde 2025 yılı için altışar aylık dönemler için refah payı dahil ilk altı ayda yüzde 25, ikinci altı ayda yüzde 15 zam talep etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu